Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale możemy przygotować się do nich znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu. Z pomocą w wyjaśnieniu kilku niejasnych zagadek kulinarno-językowych, przychodzi nam Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Danie idealne na wiosnę - casserole
„Wbrew pozorom jest to potrawa bardzo dobrze znana w kuchni polskiej, bo któż z nas nie jadł nigdy…zapiekanki! Co prawda w swoim rodowodzie przybierała ona również inne formy, jak choćby tę o której informacje możemy znaleźć już w XIX wieku – wtedy tą nazwą określało się zbitą mieszankę mięsa z bakaliami i ryżem. W późniejszym okresie danie ewoluowało i współcześnie podstawą casserole wciąż jest przede wszystkim mięso lub ryba, a przygotowuje się je i podaje z grubo pokrojonymi warzywami, makaronem lub ryżem, i posypanym z wierzchu serem. Samo słowo pochodzi z języka francuskiego i oznacza ceramiczne naczynie w którym przygotowywana jest potrawa. Występuje naprawdę w wielu wariacjach i jest bardzo popularne w wielu kuchniach świata”, mówi Piotr Murawski.
By urozmaicić swój obiad, możemy wykorzystać prosty przepis Piotra Murawskiego na znakomite casserole z szynką i wiosennymi warzywami:
Wiosenne casserole z cukinią
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 200 g gotowanej szynki
- 1 cukinia Knorr
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Zapiekanka makaronowa z szynką
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml mleka
- 100 g twardego sera żółtego
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 °C.
- Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
- Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu.
- Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
- Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 - 30 minut, do chwili aż się zarumieni.
Ragout, a może ragu?
„Należy pamiętać, że te dwa słowa, choć podobne, w praktyce oznaczają dwie potrawy. Można powiedzieć, że ragout to trochę taka francuska wersja naszego gulaszu. Zwykle przyrządza się go z mięsa, zazwyczaj drobiu albo dziczyzny, ryb, owoców morza lub warzyw. Takie równo pokrojone, duże kawałki dusi się w wywarze warzywnym, mięsnym albo rybnym, zwykle doprawionym aromatycznymi ziołami. We Francji, w zależności od regionu przyrządza się je z różnych składników. Wyróżnia się jednak dwa podstawowe rodzaje ragout: brązowe i białe, w zależności od sposobu przyrządzenia mięsa. Brązowe przygotowuje się z mięsa wcześniej obtoczonego w mące, a następnie obsmażonego. Białe ragout powstaje na bazie mięsa, które nie było wcześniej wysmażone. Charakterystyczną cechą obu odmian jest powolne gotowanie dania na bardzo małym ogniu, które gwarantuje wydobycie najgłębszych smaków z dobranych do przygotowania składników. We Włoszech natomiast, do przyrządzenia tego typu potrawy wykorzystuje się klasyczny sos bolognese. Włoska wersja nie przypomina jednak gulaszu, i znacznie mocniej kojarzona jest z mięsnym sosem, popularnie nazywanym ragout bolognese, bądź ragu alla bolognese”, mówi szef kuchni Knorr.
Przygotowując obiad dla swoich najbliższych wykorzystać możemy przepis na wyjątkowo smaczne klasyczne ragout bolognese we włoskim wydaniu:
Klasyczne ragout bolognese
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle lub farfalle
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- 100 ml czerwonego wina
- 400 g pomidorów pelatti z puszki
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Spaghetti Bolognese
- 100 ml śmietany 18%
- 80 ml oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron na sposób al dente.
- Podsmaż na rozgrzanej oliwie pokrojone w drobną kostkę cebulę i selera, i smaż do momentu aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do chwili aż stanie się zupełnie suche. Dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz, a wino odparuje zupełnie.
- Dodaj pomidory z puszki oraz Naturalnie smaczne Knorr Spaghetti Bolognese, które nada potrawie doskonałego włoskiego smaku oraz wzmocni konsystencję gotowego sosu. Wszystko gotuj przez dwie minuty, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.
- Tak przygotowane ragout podawaj z makaronem i tartym parmezanem.
Z szybką i smaczną wizytą na Bałkanach – musaka
„Musaka to poniekąd potrawa podobna do casserole. Korzeniami sięga Bałkanów, gdzie największą chyba popularność zyskała w Grecji. Dużym uznaniem cieszy się również w kuchni tureckiej. Musaka tradycyjnie przygotowywana jest na bazie mięsa (w Grecji zwykle jagnięciny), bakłażanów oraz pomidorów. Równie dobrze smakuje z cukinią. Często jej górną warstwę stanowi sos beszamelowy”, opowiada Piotr Murawski.
Idealnym pomysłem na kolację lub obiad może być musaka z cukinią, która nie wymaga skomplikowanego przygotowania, a stanowi gwarancję doskonałego smaku:
Musaka z cukinią
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 2 średnie cukinie
- 2 ziemniaki
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Lasagne
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml gęstego jogurtu
- 120 gramów tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Lekko ubij jajko. Cebulę drobno pokrój, a na tarce zetrzyj ser. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na plastry. Następnie wstaw je do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie odlej wodę. Cukinię pokrój w plastry o grubości 3 mm.
- Gotowe plastry cukinii smaż na oliwie porcjami, w pojedynczych warstwach, przez około 5 minut. Na drugiej patelni podsmaż na oliwie cebulę, do momentu aż zacznie się rumienić. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do chwili aż przestanie być różowawe. Do podsmażonej cebuli i mięsa, dodaj Naturalnie smaczne Knorr Lasagne, która doskonale uzupełni smak dania, cynamon, przecier pomidorowy i 150 ml wody. Całość zagotuj i na mniejszym ogniu gotuj wszystko przez około 5 minut.
- Jajko zmieszaj z tartym serem i jogurtem, a następnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem. W naczyniu do zapiekania rozprowadź ½ sosu mięsnego i przykryj go dokładnie przygotowanymi plastrami ugotowanych ziemniaków. Pozostały sos rozprowadź na ziemniakach i rozłóż na nim równomiernie plastry cukinii. Całość zalej sosem jajeczno - jogurtowym. Piecz przez około 25 minut lub do momentu gdy danie będzie złociste na wierzchu.
Ratatouille – prowansalskie smaki na talerzu
„Smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe jakim jest ratatouille - nazywane u nas popularnie ratatuj lub ratatuja - to bardzo dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które doceniają smak dobrze doprawionych, duszonych warzyw, takich jak: cebula, pomidor, bakłażan, papryka, czy cukinia. Doskonale sprawdzi się jako samodzielna potrawa, albo dodatek do przyrządzanych mięs. Jest to stosunkowo lekkie i proste w przygotowaniu danie, które śmiało zaserwować możemy domownikom, na przykład na kolację. Sam często wzbogacam je dodatkowo o kiełbasę, która sprawia, że ta tradycyjnie jarska potrawa, nabiera zupełnie nowego charakteru”, mówi Piotr Murawski.
A oto przepis na ratatouille z dodatkiem ostrej hiszpańskiej kiełbasy chorizo:
Ratatouille z kiełbasą chorizo
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 porcja Esencji do duszonych mięs Knorr
- 100 ml wody
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Przesmaż w rozgrzanym garnku pokrojone w półplastry kawałki kiełbasy chorizo. Pokrój w dużą kostkę wszystkie warzywa. Chili i czosnek posiekaj i dorzuć do podsmażonej wcześniej kiełbasy. Całość smaż dalej na mocnym ogniu.
- Dodaj pomidory z puszki i dolej 100 ml wody, a następnie Esencję do duszonych mięs Knorr, która wzbogaci smak potrawy, a następnie całość zagotuj.
Zmniejsz delikatnie ogień, dosyp zioła i duś wszystkie warzywa przez kolejne 15 minut pod przykryciem, co chwilę mieszając. Gotowe ratatouille podawaj samodzielnie, z ryżem lub chrupiącą bagietką.
Smacznego!
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://waq.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/kulinarne-lamiglowki-czyli-co-kryje-sie-pod-obco-brzmiacymi-nazwami-potraw